top of page

VISIE.

 

Kristel Lamerichs, de oprichter van Vocal Coaching Leuven, heeft al enkele jaren zangpedagogie op haar palmares. Lees hier haar visie op zangonderwijs:

In 1997 begon ik mijn opleiding klarinet aan het Lemmensinstituut in Leuven. Hier kreeg ik als derde instrument zang. Heerlijk, dacht ik, eindelijk mijn zangtechniek kunnen verbeteren. Ik zong graag en veel in bandjes, kleinschalige musicalproducties,… . Maar helaas liep ik destijds tegen mijn grens aan: wat ik 's avonds in de oefenruimte met mijn bandjes stond te doen, strookte niet met wat ik op les aan klanken uitte. Vanuit deze 'frustratie' ben ik jaren later, tijdens mijn jazzopleiding, op zoek gegaan naar concrete informatie over het klankverschil tussen klassiek geschoolde zanger en een zanger uit de lichte muziek.

De cursus EVTS heeft me hierover veel kunnen bijleren. Ik volgde het Level 1 en 2 en pas dit ook enorm veel toe in mijn lessen.

Het Estill Voice Training System (EVTS) is een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde benadering van stemgebruik. Door de afzonderlijke onderdelen van het instrument (de stem) te leren beheersen en verschillende instellingen te combineren, kan ieder soort stemgebruik op een gezonde manier met EVTS aangeleerd worden.

Als aanvulling volgde ik ook level 1 en 2 van het Universal Voice System. De opleiding bleek zeer praktisch toepasbaar een een hele mooie aanvulling op de kennis die ik reeds opdeed rond EVT. Dus besloot ik de driejarige opleiding te volgen in het Universal Voice Institute in Amsterdam. 

Zingen is uiteraard niet alleen binnen het leslokaal technieken oefenen. Maar toch is de nodige dosis zangtechniek onmisbaar wil je gezond blijven zingen. Zangles is dus je  bewustzijn ontwikkelen, doorhebben hoe je stem werkt en hoe je bepaalde klanken kunt maken. Leren weten wat je nu eigenlijk doet.

Bij Vocal Coaching Leuven zetten we heel erg in op de kennis en het continue up to date houden van onze zangdocenten. De meeste onder hen zijn afgestuurd aan de richting Musical aan het Conservatorium van Brussel. Waarom? Wel, je hebt maar één stem, dus daar wil je liever niet mee laten 'experimenteren'. Wanneer je naar het ziekenhuis moet heb je toch ook liever dat je arts of verpleegkundige weet wat die doet? Er zijn heel wat mensen begenadigd met een talent om goed te zingen, of zelfs muziek te schrijven en die te performen, maar dat wil nog niet zeggen dat je ook iemand een techniek kan aanleren. Je moet als zangdocent ook inzicht hebben in problemen die je misschien zelf niet bent tegengekomen en hoe je die kan oplossen.

In de zanglessen, coaching en workshops proberen we dus een zo groot mogelijk bewustzijn bij de student te ontwikkelen, zodat hij of zij er later zelf makkelijk mee aan de slag kan.

Kristel Lamerichs

DSC_0369_edited_edited_edited_edited.jpg

WIE IS KRISTEL?

16 oktober 1978 zong ik mijn eerste noten in Diepenbeek ten huize Lamerichs. Al heel snel werd het duidelijk dat die eerste noten de voorbode bleken voor de passie die mijn leven zou bepalen. Ik ging studeren aan het Lemmensinstituut te Leuven, klarinet en jazz-zang. Naast mijn studies volgde ik masterclasses bij o.a. Rachel Gould (U.S.), Kristina Fuchs (Nl.), Sylvi Lane (Nl.), Hilde Norga (B.), Natasha Roth (Ger.), Sofie (B.)...

Meer en meer verscheen ik zelf ook op het podium, o.a.in verschillende musicalproducties zoals "Het zaad van Satan", de Franstalige versie van "Jesus Christ Superstar", als understudy van Daisy Thijs in "Dracula, de musical", als understudy voor “Mevr. Pot” en “La Commodia” in de Vlaamse “Beauty & the Beast”, "The Last Five Years" en “Next to Normal”.

Als klarinettiste was ik als soliste te horen bij de Muziekkapel van de Belgische Marine en verscheidene internationale harmonieorkesten. Ook speelde ik in het orkest van de musicals "Davidse, en toch heb ik mij geamuseerd", "Guy's and Dolls", "Merrily we roll along" van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, "Assasins" en begeleide ik het muziektheater "Dossier Ronald Akkerman".

De passie voor lichte muziek, naast de basisopleiding klassieke muziek kreeg langzaam maar zeker meer vorm. Ik fungeerde als backing- en lead vocaliste bij o.a. Sergio, Spark, Loes van de Heuvel en was te horen in verschillende jazz-formaties, o.a. het "Kristel Lamerichs Kwintet", waarmee ik het voorprogramma van Toots Thielemans verzorgde.

Langzaam maar zeker ontwikkelde zich ook een visie op vlak van musical en muziektheater. Zo werd ik artistiek leider van de Leuvense Musicalcompagnie Mithe en het professionele muziektheatergezelschap ProMITHEus. Ik regisseerde een aantal musicals, waaronder “Merrily we roll along”, Little Women”, “I love you, you’re perfect, now change” “Rent”, "Company", "Bloedbroeders", "Spring awakening", "The Thing About Men", “Thrill me” en “Murder Ballad”.  Als vocal coach kon ik me dan weer helemaal uitleven in "Grease, the arena Spektakula" van Music Hall, Mama Mia en Sneeuwitje van Deep Bridge.. Daarnaast ben ik docent zang aan het 7de jaar musical in de Kunsthumaniora van Brussel. 

WIE IS KRISTEL
Nature BoyKristel Lamerichs Kwintet (Live)
00:00
Well You Needn'tKristel Lamerichs Kwintet
00:00
When You Wish Upon a StarKristel Lamerichs Trio
00:00

KRISTEL ZINGT.

My One And Only LoveKristel Lamerichs Kwintet
00:00
Natural WomanUncle Funkle
00:00
KRISTEL ZINGT
bottom of page