top of page

WAT IS JE MIXED VOICE?

In onze vorige blog legden we uit hoe kopstem en borststem werken. Maar net zoals een schilder zijn basiskleuren kan mengen, kunnen we dat ook met deze registers doen. Zo komen we in onze mixed voice terecht.


Alle zangers zijn het erover eens: we hebben een duidelijke borststem (M1) en die klinkt anders dan onze kopstem (M2). Over deze modale twee registers kan je in deze blog lezen. Maar voelen de meeste zangers dat er meer is. Men ervaart een andere manier van zingen, die anders aanvoelt en anders klinkt dan borst- of kopstem: de mixed voice.


Geen apart stemregisterToch is het zeer belangrijk te weten dat deze mixed voice geen apart stemregister is. Stel je je stem even in kleur voor. Als je in je borststem zit, zing je in het blauwe vak. Wanneer je in kopstem zingt, zit je in het groene vak. Voor je mixed voice, je middenstem, ga je naar het vak waar blauw overgaat naar groen. Dat is het vak dat zich tussen de borststem en de kopstem bevindt. In je mixed voice zingen houdt in dat je noch in je pure borststem, noch in je pure kopstem zingt.


Je mixed voice vinden


De overgang tussen borst- en kopstem noemt men de stembreuk. Deze kan heel hoorbaar zijn, vooral bij ongetrainde zangers. Die hoorbare stembreuk hoeft geen probleem te zijn. Sommige songs kunnen dat wel hebben. Bij andere songs is het eerder storend.

Om deze stembreuk zoveel mogelijk te verstoppen, ga je op zoek naar je mixed voice. Als we even teruggrijpen naar onze kleuren, merk je op dat het moeilijk te bepalen valt waar blauw nu precies overgaat in groen. Vergelijk het met leren autorijden: in het begin is het erg moeilijk om te schakelen zonder te schokken. Na een tijdje oefenen, lukt het je zonder erbij na te denken. Veer een heavy mix verminder je als het ware de ingrediënten van je borststem en voegt die van je kopstem geleidelijk aan toe. Voor een light mix doe je het omgekeerde. Een exacte overgang is dan ook niet meer hoorbaar als je je stem goed kan controleren.


Kan je je nog niets voorstellen bij Heavy Mix en Light Mix? Denk dan eens aan het geluid van de meeste Disney-prinsessen (zeker in iets oudere films). Zij zingen meestal in light mix. Zangeressen zoals Ariana Grande of Beyoncé zitten dan weer vaak in heavy mix.


Je mixed voice trainen


Een feilloze beheersing ademdruk en ademstroom (of kortweg ademsteun) zijn van heel groot belang in deze training. Ook voldoende twang helpt je al een heel eind verder. Een trucje dat vaak werkt voor beginnende zangers is het volume rond hun stembreuk een beetje te minderen. Oefen om te beginnen veel glissando’s of glijtonen van je borst- naar je kopregister en omgekeerd. Goed getrainde zangcoaches kunnen jouw stem goed analyseren en je verschillende technieken op maat aanleren om makkelijk te schakelen tussen M1 en M2. Het verschil tussen je borststem en je kopstem wordt zo verkleind. Je behoudt in je mixed voice de stemkleur die jij wil. Zo zal je hoge noten kunnen zingen terwijl het lijkt alsof je nog steeds in je borststem zingt. Dat is een win-winsituatie voor jou én voor je stem: jij hebt een leuke sound en je stem wordt niet geforceerd.


Zingen in je mixed voice wordt vaak gezien als een erg moeilijke techniek om te zingen. Maar eens je het kan, gaat een nieuwe wereld van zangmogelijkheden voor je open. Daarom vinden wij ook deze techniek zeer belangrijk om op een gezonde manier aan onze zangers aan te leren.


Op zoek naar jouw mixed voice?Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Georgia Marie Copywriting.

1.809 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page