top of page

Lax Vox®, dat is je stem ontspannen door te bubbelen

Bijgewerkt op: 22 okt. 2023

Heb jij al ooit een atleet zonder opwarming aan de start zien verschijnen? Natuurlijk niet. Spieren moeten eerst worden voorbereid op de inspanning die ze gaan leveren en nadien moeten ze kunnen ontspannen . Ook je stem is een spier. En dus moet je ze eerst opwarmen om blessures te voorkomen. Een techniek die steeds vaker wordt toegepast is de Lax Vox® techniek. De lax watte?

Lax vox® betekent letterlijk relaxatie van de stem. Door deze techniek op te nemen in je opwarming en cool down, gaan zingen en praten makkelijker. Je zal voelen dat je je stem minder gaat forceren en dat ze voller en warmer klinkt.

Het leukste van al is dat deze techniek eenvoudig is toe te passen. Je hebt alleen maar een siliconen buisje en een flesje water nodig.


Aan de slag met Lax Vox®

Voor het beste resultaat oefen je met een Lax Vox® buisje van 30 tot 35 cm lang. De diameter is 9 tot 12 mm. Hou dit buisje in een flesje water en zorg ervoor dat het zo’n 2 tot 3 cm onder het wateroppervlak hangt. Hoe dieper je het buisje in het water laat zakken, hoe meer tegendruk je zal voelen.

Start je pas met deze techniek? Hou het buisje dan nog wat hoger en gebruik maximum 2 cm water, zodat je iets minder tegendruk ervaart. Wie al meer ervaren is kan het water verhogen en experimenteren met de diepte van het buisje. Voor vrouwen is een diepte tussen 2 en 4 cm goed. Mannen raden we een diepte van 4 tot 6 cm aan.

Bij een warming up drijf je de druk langzaam een beetje op: je laat het buisje steeds dieper in het water zakken. Tijdens de cooling down doe je het omgekeerde.

Zet het siliconenbuisje tussen je tanden. Je lippen omsluiten het buisje zodat er geen lucht langs kan ontsnappen. Zorg er wel voor dat je lippen en wangen ontspannen blijven. Ook je tong span je niet op.


Bubbelen

Als eerste oefening adem je rustig uit door je mond in het buisje. Omdat je wangen ontspannen zijn, gaan deze meetrillen. Je maakt bij deze oefening geen geluid. Het enige wat je hoort zijn de ploffende bubbels die in het water ontstaan. Zangers spreken niet voor niets over bubbelen! Nadien kan je ook klanken maken terwijl je de Lax Vox®-techniek toepast. Je gaat je stemapparaat leren hoe het moet staan om op een gezonde manier een mooie, warme klank te produceren.


Voordelen van lax vox®

Dat je praat en zingt zonder je stem te forceren, is een groot pluspunt van Lax Vox®. Maar er zijn nog andere voordelen aan deze techniek gekoppeld.

  • Bijna iedereen gebruikt automatisch de juiste middenrifademhaling

  • De trillingen maken eventuele slijmen in de keel los

  • Het strottenhoofd daalt, waardoor je keel meer ontspant

  • De stemplooien sluiten makkelijker en sneller doordat de contactzone wordt vergroot.

  • Er is minder druk nodig om geluid te maken.

  • Het geluid dat je maakt klinkt mooier, warmer en voller.

De docenten bij Vocal Coaching Leuven maken vaak gebruik van deze techniek om onze zangers te helpen bij een goede stemhygiëne. We leren hen stap voor stap welke oefeningen goed zijn voor hun stem.

Wil jij ook leren hoe je je stem optimaal kan inzetten?Meer weten over kopstem en borststem? Lees dan onze volgende blogpost
2.826 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page